Al vanuit de oudheid is bekend dat het water van de Dode Zee een heilzame werking heeft op de huid. Al meer dan 30 jaar wordt er gekuurd door patiënten met verschillende huidziekten als psoriasis, vitiligo, neuro dermatitis etc. Het is niet zo dat deze ziektes van een kuur zullen genezen, maar wel is men tijdelijk verlost van de kwaal. Hoelang de psoriasis in remissie blijft is voor ieder persoon anders, mede afhankelijk van de faktoren thuis, zoals stess, weer, etc.

UItzicht op het solarium
UItzicht op het solarium

Het bijzondere van de Dode Zee is dat je op het water blijft drijven. Dit komt door het hoge gehalte aan zouten en mineralen.
De laatste jaren zijn er veel kuurhotels bijgekomen in het plaatsje Ein Bokek. Schitterende 5 sterren hotels, winkelcentra en restaurants hebben van het plaatsje een volwaardig kuurdorp gemaakt waar mensen uit de hele wereld komen kuren.

Solarium -400
Solarium -400

De meeste patiënten kuren in het Solarium, een plaats waar alles aanwezig is om op een comfortabele manier te kuren. Zo zijn daar kleedkamers, sanitaire voorzieningen, een cafetaria, een fitnes ruimte en natuurlijk een plaats waar men, mannen en vrouwen gescheiden, kuurt met zonnebedden en schaduwplaatsen.
De beste jaargetijden om te kuren zijn het voor- of najaar. De zomermaanden Juli en Augustus zijn dermate heet dat het bijna niet mogelijk is dan optimaal te kuren.

Ik wil U aanraden om, als U voor de eerste keer gaat, een volledig verzorgde kuur te nemen (inclusief medische behandeling in een van de huidklinieken)..Een behandeling in de kliniek bestaat uit een intake gesprek door een dermatoloog. Na alle formulieren ten hebben ingevuld wordt de huid bekeken. Er wordt een "plattegrond" van de huid gemaakt zodat men later zien kan waar de plekken zaten. En er wordt een persoonlijk zonne- en zeeschema gemaakt. Gewapend met een aantal smeersels kan men na het bezoek aan de kliniek meteen beginnen met de kuur. Indien het nodig is worden afspraken gemaakt voor de behandeling van de hoofdhuid. Deze wordt door een medewerkster met zalf ingesmeerd.

In het solarium aangekomen krijg je een matras en ga je binnen aan de vrouwen- of mannenkant. Hier kun je een bed uitzoeken en je settelen voor de komende vier weken. De eerste dagen kun je nog niet in de Dode Zee omdat de huid vaak beschadigd is. Dit moet eerst genezen. Na een paar dagen is de huid wat tot rust gekomen en kan men de Dode Zee ervaren. Al snel is een bad in de Dooie een welkome afwisseling op het zonnebad.

Nadat je met een vette zalf met salicyl de huid schilfervrij gemaakt hebt kun je volop profiteren van de zon.
Het is werkelijk wonderbaarlijk hoe de meeste patiënten opknappen.

Wat doe je wanneer je zelf wilt kuren?

Alleereerst is het verstandig om dit te bespreken met je huid- of huisarts. De huid van sommige mensen zou niet geschikt kunnen zijn om daarmee in de zon te zijn. Uw arts kan u van advies dienen.
Voorheen waren er ziektekostenverzekeringen die een bijdrage hadden voor kuurreizen. De meeste verzekeringen hebben geen vergoeding meer, maar informeer voor alle zekerheid bij uw verzekering.

Oppenheim is een gespecialiseerd reisburo voor kuurreizen voor psoriasis en artritis aan de Dode Zee.  Hier vindt u informatie over prijzen van hotels en klinieken. Veel Nederlanders verblijven in hotel Leonardo Inn vanwege de prijs. Natuurlijk kun je ook kiezen voor meer luxe, maar dat vertaalt zich in de prijs.

De beste maanden om te kuren zijn maart, april en mei, september en oktober. De meeste kuurgangers uit Nederland kuren in april/mei, en kunnen na de kuur "gaaf" de zomer tegemoet. 

Wees er wel van bewust dat een kuurreis geen vakantiereisje is. Om een kuur succesvol af te sluiten moet er veel werk worden verricht.
Verder moet U gezond zijn, en goed tegen de zon kunnen. Uw kuur bestaat voornamelijk uit het in de zon liggen tot 6 uur per dag bij temperaturen die in april al op kunnen lopen tot zo'n 40 graden.