Gesetteld in het hotel, een schema van de kliniek en gewapend met een solariumkaart, een zak met zalven en een schema voor de zon en het water begeef je je naar het solarium.

Nadat je kaart is afgestempeld kun je een matras pakken en ga je door de ingang van de mannen of vrouwen kant. Na een eerste blik moet je even slikken: iedereen loopt naakt! Eigenlijk logisch. De zon zorgt er voor het grootste gedeelte voor dat de plekken verdwijnen. Blokkeer je de zon door een laag textiel dan verdwijnen de plekken ook niet.

Het is even wennen in het begin maar na een dag wordt het de normaalste zaak van de wereld in je blootje rond te lopen. Ook merk je dat niemand zich schaamt voor zijn plekken en dat er mensen zijn die het veel erger hebben dan jij.

afzien in het solarium
Afzien in het solarium

Het valt niet mee.... het is erg warm en de zon brandt.
De eerste dagen volg je het schema van de dokter. Iedere dag een kwartiertje langer in de zon. De Dode Zee is een belevenis. Zonder je in te spannen drijf je op het water.

Je ziet dat je iedere dag bruiner wordt en de plekken worden door het gesmeer van de vette zalven zo glad als een bel. Je merkt dat langzaam de schubactiviteit afneemt. Iedere morgen laat je je hoofd insmeren bij de kliniek. Bij de tweede afspraak met de dokter meldt deze dat het (bij mij althans) erg goed gaat. Zelf geloof je dat niet zo erg want je plekken zijn nog steeds erg zichtbaar.

Na 2 weken begint de moed je in de schoenen te zakken. Nog maar op de helft!!!!! En de plekken zijn nog steeds niet weg!!!!!!

Wel kun je na 2 weken lekker lang in de zon. Je bent bruiner dan je ooit geweest bent in je leven. Ook lijkt het wel of je de hitte steeds beter verdragen kunt. Je maakt dagen van 6 zonne uren.

Op een bepaald moment heb je zin om te luchten. Er gaat een groep voor een excursie naar Jeruzalem. Je informeert naar de prijs en omdat je toch in het beloofde land bent ga je een dagje luchten. Jeruzalem is prachtig, de klaagmuur en de oude stad zullen een diepe indruk op je maken.


De laatste lootjes.........De Duitsers noemen het " Ausnutsen "


Je profiteert nog van 's morgens vroeg tot 's avonds laat van de zon. Je geniet van een verfrissend bad in de Dode Zee.


En warempel...de plekken die al glad waren verkleuren en zijn nu donkerder dan je normale huid. De dokter is zeer tevreden en een dag voor vertrek krijg je je afscheids brief. Hierin staan de conditie van de huid bij aankomst en vertrek, de zalven die je gebruikt hebt en dat je zeer geschikt bent voor een kuur aan de Dode Zee. Aanbevolen wordt dat je, wanneer de huid weer verslechtert, een vervolgkuur aan de Dode Zee noodzakelijk is.