Uitwendige behandeling met zalven:

 • Ditranol
  Ditranol remt de celgroei. Het is verkrijgbaar in cremes met verschillende concentraties (van 0,05% tot 3%). Over het algemeen wordt begonnen met een lage concentratie en wordt deze naar behoefte langzaam opgehoogd, dit om lokale irritatie te vermijden. Het kan gebruikt worden in alle vormen van psoriasis, inclusief die van het behaarde hoofd.
  Nadelen: irritatie van de huid. Paars/bruine vlekken op de huid en op de kleding.
 • Salicylzuur
  Vaak is er bij psoriasis sprake van een dikke, witte, aan de huid vastzittende schilfering. Het aanbrengen van genezende zalven bovenop de schilfers heeft geen zin omdat het werkend bestanddeel dan niet tot de huidcellen waar het zijn taak moet uitvoeren kan doordringen. Daarom is het verstandig om, als er veel schilfers op de huid zitten, deze voordat de werkzame zalf wordt aangebracht, los te weken met salicylzuur. Dit middel maakt huidschilfers week en zacht.
 • zalfHormoonzalven of corticosteroïden
  In de bestrijding van psoriasis wordt veelvuldig gebruik gemaakt van corticosteroiden. Deze corticosteroiden, die lijken op de hormonen die de bijnier maakt, zorgen voor een onstekingsremming en afname van de dikte van de psoriasis plekken. Corticosteroiden worden verdeeld in verschillende sterkte klassen: van klasse 1 (licht) tot klasse 4 (zwaar). Nadelen van corticosteroïd therapie: na langdurig gebruik hebben corticosteroiden minder effect en kan de huid dunner worden.
 • Vitamine d3 zalf: calcipotriol en calcitriol
  Sinds enige tijd zijn calcipotriol (Daivonex ®) en calcitriol (Silkis ®) op de markt. Het zijn derivaten van Vitamine D3. Het werkingsmechanisme is nog niet geheel opgehelderd, maar waarschijnlijk vindt een remming plaats van de aanmaak van huidcellen en ontwikkelen de huidcellen die wel ontstaan zich beter.
  Dovobet ® is een zalf die bestaat uit calcipotriol (zie boven) en een hormoon. De zalf hoeft maar eenmaal daags te worden aangebracht op de psoriasisplekken.
  Xamiol® voor de behaarde hoofdhuid
  Xamiol® gel is een nieuw, vrijwel kleur- en geurloos middel voor uitwendig gebruik bij hoofdhuidpsoriasis. Het middel kan eenmaal daags worden aangebracht.
  Xamiol bevat calcipotriol en betamethason(hormoon). Calcipotriol helpt om de groeisnelheid van de huidcellen te normaliseren en betamethason werkt onstekingsremmend. Zowel Calcitriol en Calcipotriol kunnen goed gecombineerd worden met andere behandelingen zoals hormoonzalven of lichttherapie.

Licht therapie

 • PUVA
  Ultraviolet A (UV-A) licht is een bestanddeel van het natuurlijk zonlicht. Het licht dringt vrij diep in de huid door. Door het ultraviolet licht wordt de celgroei beïnvloed, evenals de ontsteking van de huid. In de meeste ziekenhuizen bevinden zich lichtcabines voor UVA lichtbehandeling. Uit ervaring is gebleken dat UV-A alleen te weinig effect heeft bij psoriasis en dat het nodig is psoraleen toe te voegen dat de werking van UV-A versterkt. Psoraleen kan toegediend worden in de vorm van tabletten of het wordt aan badwater toegevoegd. Ook is er een mogelijkheid psoraleen op de plekken aan te brengen voor de belichting. Patienten worden meestal 2 tot 3 keer per week behandeld. Deze behandeing kan enkele maanden in beslag nemen.
  Nadelen: Lichtbehandelingen verhogen de kans op ontstaan van huidkanker op langere termijn. De psoraleentabletten kunnen misselijkheid veroorzaken. De behandeling is niet toepasbaar tijdens zwangerschap of borstvoeding

 • UV-B belichting
  Ultraviolet B heeft een krachtiger werking dan UV-A en wordt daarom zonder aanvullende medicijnen, zoals psoraleen, toegepast.
  Nadeel van UV-B is dat het minder diep in de huid doordringt en daardoor voor behandeling van bepaalde huidaandoeningen minder geschikt is. De belichtingstijd is veel korter dan bij PUVA. Ook moet men oppassen voor verbranding van de huid. Voor psoriasis is het echter over het algemeen goed te gebruiken. Kan ook bij zwangerschap worden toegepast. Ook bij UV-b geldt dat bij frequente lichtbehandelingen de kans op ontstaan van huidkanker op langere termijn verhoogd wordt.
  UV-thuisbehandeling
  Tegenwoordig is het in veel gevallen mogelijk de UV therapie ook thuis te volgen. Dit geeft behalve het voordeel van meer privacy ook de mogelijkheid om de belichting uit te voeren op de momenten van de dag dat het U goed uitkomt. Deze thuistherapie kan door Uw dermatoloog worden aangevraagd. U krijgt dan de benodigde apparatuur voor een bepaalde periode thuis, een instuctie van een verpleegkundige en U wordt regelmatig gecontroleerd door Uw dermatoloog. Raadpleeg vooraf uw verzekering of deze behandeling vergoed wordt.

Medicijnen om in te nemen

 • Ciclosporine (Neoral)
  Ciclosporine onderdrukt de immuunreactie die bij psoriasis een rol speelt.
  Voordelen: eenvoudig in te nemen meestal zeer effectief.
  Nadelen: ciclosporine kun je maar voor een korte tijd gebruiken. Na stoppen kan de psoriasis weer sterk opspelen.
  Er zijn vele mogelijke bijwerkingen beschreven, waaronder bloeddrukstijging en nierproblemen. Regelmatige controles van bloed en bloeddruk zijn noodzakelijk.
 • MTX (methotrexaat
  Dit geneesmiddel werkt door remming van de celdeling. Bij psoriasis is er ook sprake van een toegenomen celdeling, die door de methotrexaat wordt genormaliseerd.
  Voordelen: Eenvoudig in te nemen, over het algemeen 3x per week.
  Nadelen: Niet tijdens zwangerschap te gebruiken, mannen die methotrexaat gebruiken mogen geen kinderen verwekken.
  Remming van de aanmaak van bloedcellen in het beenmerg mogelijk.
  Leverstoornissen (soms is bij langdurige behandeling onderzoek van de lever d.m.v. een leverpunctie nodig).
  Er is nog een groot aantal andere bijwerkingen beschreven.
 • Fumaraten
  Fumaarzuur is een geneesmiddel dat alleen via een artsenverklaring verkrijgbaar is omdat het niet officieel in Nederland is geregistreerd. Het wordt toegepast als ander geneesmiddelen onvoldoende werken of te veel bijwerkingen hebben. Er zijn verschillende vormen van Fumaarzuur tabletten. Psorinovo is er één van. Veel verzekeringen vergoeden deze behandeling niet of gedeeltelijk.
 • Acitetrine (Neo Tigason)
  Acitretine lijkt op vitamine A zuur en zorgt ervoor dat de huidcellen weer normaal uitgroeien.
  Het is eenvoudig in te nemen, over het algemeen 1x per dag en kan als een van de weinige therapieen ook helpen bij psoriasis van de nagels en psoriasis pustulosis palmoplantaris (Andrews-Barber)
  Nadelen: Zwangerschap streng verboden tot 2 jaar na het stoppen van de acitretine. Acitretine is zeer schadelijk voor het ongeboren kind.
  Tijdens de therapie kunnen droge lippen, huid en ogen ontstaan. Er zijn vele andere bijwerkingen beschreven zoals stijging van cholesterolgehalte in het bloed, misselijkheid, hoofdpijn, veranderingen aan de botten. Het bloed moet regelmatig worden onderzocht.

Biologics

Een nieuwe ontwikkeling in de behandeling van psoriasis betreft het toepassen van de zogeheten 'biologicals'. Dit zijn de nieuwste medicijnen voor auto-immuun ziektes waaronder ook psoriasis valt. Tot voorkort werden deze biologicals vooral toegepast bij rheumatoïde arthritis en bij psoriasis arthropathica. Sinds begin 2005 kunnen biologicals onder strenge voorwaarden ook worden voorgeschreven voor de ernstige vormen van psoriasis. Voor men in aanmerking komt voor Biologics moet men een contra-indicatie hebben voor PUVA, MTX eb TIGASON. Hierna kan de dermatoloog een aanvraag bij de verzekering doen voor de vergoeding van deze dure medicijnen.

 • l
  Etanercept (Enbrel®) Enbrel
  Etanercept werkt door te binden aan TNF (tumour necrosis factor) dat een belangrijke rol speelt in het ontstaan van de ontstekingsreactie bij psoriasis. Aan etanercept gebonden TNF kan niet binden aan de TNF-receptor en dus komt de ontstekingreactie niet op gang. (moeilijk verhaal maar het werkt wel!)
  Het geneesmiddel wordt toegediend d.m.v. een injectie die door de patient zelf of iemand uit zijn/haar omgeving kan worden toegediend. De standaard behandeling bestaat uit 2 injecties per week.
  Hoewel etanercept slechts een vrij specifiek onderdeel van het immuunsysteem beïnvloedt wordt het middel niet voorgeschreven bij mensen met actieve infecties of een verhoogd risico op infecties. De behandeling met etanercept wordt doorgaans goed verdragen. 
 • Infliximab (Remicade)
  Infliximab is een humaan-muis monoklonaal antilichaam en werkt door het binden aan TNF-alfa. Hierdoor wordt de activiteit van TNF-alfa geremd en nemen de psoriasis symptomen af. Infliximab is o.a. geregistreerd voor de behandeling van matige tot ernstige plaque-psoriasis en artritis psoriatica. Infliximab wordt eenmaal per 8 weken per infuus toegediend. Wanneer de behandeling na 14 weken niet voldoende effectief is dient het gestopt te worden. Het toedienen van infliximab gebeurt in ziekenhuis. 
 • Adalimumab (Humira)
  Adalimumab is ook een TNFalpha remmer die geregistreerd is voor de behandeling van zowel psoriasis van de huid als psoriasis arthropatica. Het middel wordt toegediend d.m.v. injecties die elke twee weken worden gegeven. Zoals hierboven beschreven speelt TNFalpha een belangrijke rol in het ontstaan van psoriasis en middelen die remming van TNFalpha teweegbrengen remmen daarom de ziekteactiviteit van psoriasis.

De ontwikkeling van biologics is in volle gang. Regelmatig verschijnen berichten over testen met nieuwe biologics. Kijk voor uitgebreide informatie over beschikbare biologics op de site van Psoriasispatienten Nederland.

Bijwerkingen die bij biologicals vaak optreden zijn:
griepachtige verschijnselen, infecties (veelal van de bovenste luchtwegen) en reacties op de injectieplaats.
De bijwerkingen na langdurige toediening zijn op dit moment nog niet bekend. Zie waarschuwing Raptiva!!


kuurgastKuurreizen

 • Dode Zee Israel
  Jaarlijks komen er duizenden psoriasis patiënten naar de Dode Zee om 4 weken te kuren.
  En niet alleen Psoriasis- maar ook Artritis, Vitiligo, Ichthiosis, Atopische dermatitis en Acne patiënten vinden baat bij een kuur aan de Dode Zee.
  Zee en zon, -natuurlijke selectieve ultraviolette fototherapie- zijn de basis voor de behandelingen aan de Dode Zee. De behandeling is gebaseerd op een voortdurende toename van blootstelling aan de zon tot een maximum van 6 uur per dag, in combinatie met baden in de Dode Zee. Afhankelijk van de omvang van de huidaandoening wordt de behandeling naar behoefte aangepast.
  Op deze site vindt U uitgebreide informatie over kuurreizen naar de Dode Zee.
 • Kangal Turkije (visjes)
  Een van die kuuroorden ligt bij het plaatsje Kangal in Turkije. De geneeskrachtige werking komt door het water dat permanent 37 o C is en rijk is aan selenium , en door de visjes die in het water leven en als het ware de huid verzorgen. Selenium is een zwavelachtige stof die bekend staat om zijn geneeskrachtige werking. Het water stroomt vanuit een bron in de baden zodat het water steeds wordt ververst. Er zijn in het kuuroord diverse baden zowel binnen als buiten. Voor mannen en vrouwen zijn er aparte baden.
  Het kuren hier houdt in dat men acht uur per dag in een van de baden zit terwijl er visjes aan de psoriasisplekken knabbelen.
 • Fontana Nieuwe Schans
  In Fontana Bad Nieuweschans vindt u tevens een afdeling dermatologie van het Martini ziekenhuis in Groningen. Huidpoli Martini Ziekenhuis is gespecialiseerd in het behandelen van psoriasis. Bij de behandeling van psoriasis wordt onder andere gebruik gemaakt van het mineraalrijke, zoute bronwater van Fontana Bad Nieuweschans. Baden in het bronwater heeft een ontschilferend effect op de huid en verhoogt de lichtgevoeligheid van de huid. Hierdoor heeft de aansluitende lichttherapie (UV-B of badPUVA) en/of zalftherapie na het baden nog meer effect.

Dagbehandelingscentra in Nederland

Het psoriasisdagbehandelingscentrum Midden-Nederland is ontstaan vanuit een behoefte van psoriasispatiënten om zonder opname in een ziekenhuis toch een plezierige behandeling te kunnen krijgen die minstens zo effectief is als een klinische behandeling. In het psoriasis dagbehandelingscentrum zult u mensen ontmoeten met begrip voor uw situatie, die u met hun deskundigheid terzijde staan en met u de diverse behandelingsmogelijkheden bespreken. In onder andere plaatsen als Ede, Schagen, Utrecht, Den Haag is het mogelijk een dagbehandeling te ondergaan.